Vegye fel velünk a kapcsolatot!

6728 Szeged, Cserje Sor 10.

9

Saját fuvareszközzel

kérjük vegye figyelembe a lemezek és kiegészítőik méreteit a megfelelő fuvarozási eszköz kiválasztásánál. Ebből adódó reklamációt nem áll módunkban elfogadni.

9

Fuvarozóval történő kiszállítás

kérjük gondoskodjon a szállítási címen elegendő számú segéderőről a lerakodáshoz.

9

FONTOS:

gondoskodjon megfelelő méretű tároló helyről csatorna és különféle elemei – kivitelezéséig – a biztonságos tárolásához!

Vásárláskor és utána

A szükséges anyagok típúsának, színének és mennyiségének leegyeztetése után a megvásárolt termékeket raktárunkból saját fuvareszközzel vagy fuvarozóval szállíthatja el.

Kérjen ingyenes ajánlatot

Beépítéshez
egy kis segítség

Néhány előzetes segítség és tanács a választáshoz és beépítéshez.

Polikarbonát útmutató

1. Kültérre, előtetőkhöz, garázs és teraszfedéshez, üvegezés helyett a 10 mm és a 16 mm vastagságú lapokat javasoljuk. A 20, 25, illetve 32 mm vastagságú lemezeket kiemelt hőszigetelés igényű beépítésekhez ajánljuk.

2. Színválaszték szerint a víztiszta (átlátszó) lemezek a legolcsóbbak és ezek engedik át a legtöbb fényt és hőt. Az opál, bronz, kék és zöld színű lemezek kevésbé engedik át a fényt, de jól igazíthatóak az épületek jellegéhez, így dekoratív és igényes fedéséket lehet építeni. A színes lemezek felárasak. Az úgynevezett SOLAR lemezek speciális adalékot tartalmaznak, ami jelentős mértékben megnöveli a lemez fény-, illetve hővisszaverő képességét és ezáltal kb. 40 %-kal csökkenti a felmelegedést a tető alatti térben. Fényáteresztése kb. 20 %-os. Különösen a tartósan nagy napsugárzásnak kitett, illetve nem teljesen nyitott terek lefedésére javasoljuk.

3. A MULTICLEAR üregkamrás polikarbonát lemezek csak hosszanti (a cellákkal párhuzamos), szarufa irányú alátámasztást igényelnek. Az alátámasztó tartószerkezet készülhet fából, acélból vagy alumíniumból. A tartóknak min. 60 mm szélesnek kell lenniük! A tartók elméleti tengelytávolsága nem “X” erősített polikarbonát lapoknál max. 700 mm, az “X” erősített lapoknál 1050 mm lehet, íves beépítésnél egységesen 1050 mm. A lemezeket csak a cellákkal párhuzamosan lehet ívelni, a vastagság 150-szeresével megegyező sugarú ívben (pl: a 10 mm vastag lemezeket 1500 mm (1,5 m) sugarú ívben). Az megíveléshez nem szükséges semmilyen előkezelés (melegítés, feszítés, stb), a lemezek hidegen hajlíthatóak. A felszereléshez szükséges leszorító aluprofil szintén ilyen módon ívelhető.

A pontos fesztávokat, illetve tartó kiosztásokat a végleges tetőkialakítás figyelembevételével kell meghatározni, mert a tető oldalkialakítása és a dilatációs hézagok nagyban befolyásolhatják a méreteket! A tető minimális lejtése 5 o.

A polikarbonát lemezek kereszttartók beépítését nem igénylik, csak abban az esetben, ha ez a tartószerkezet merevítéséhez szükséges.

FONTOS: a tartószerkezet tervezése szakember feladata, minden esetben kérjen tanácsot!

4. Beépítés:

Elsőként a leszorító aluprofilt kell előfúrni a lecsavarozás megkönnyítése érdekében (kb. 30-40 cm-ként javasolt a lecsavarozás, EPDM alátétes csavarokkal), majd a profil két szélén található hosszanti fészekbe be kell húzni vagy pattintani a tömítő profilgumit. A tömítő profilgumi hosszabb lábának kell kívülre kerülnie.

Vásárláskor a szükséges mennyiség a leszorító alumínium profil hosszának kétszerese.

Az elkészült tartószerkezetre első lépésként a 60 mm széles alátét gumiprofilt kell rögzíteni. Ez fa esetében történhet kis szeggel, tűzőkapoccsal vagy kétoldalú ragasztószalaggal. Fém tartó esetén kétoldalú ragasztószalaggal vagy kevés neutrális szilikonnal történhet a felrögzítés. Az ideiglenes rögzítésnek csak addig van szerepe, amíg a lemez fel nem kerül a gumiprofilra. Azokon a tartókon ahol nem két lemez találkozik, hanem köztes leszorítás történik, az alátét profilgumi két távtartó gumiperemet le kell tépni, hogy ne nyomja fel a lemezt.

A tartószerkezet lefedésére, a lemezek hőtágulási mozgásaiból képződő anyagkopás kiküszöbölésére szolgál.

A lemez celláiban esetleg előforduló vágási reszeléket el kell távolítani porszívó vagy kompresszor segítségével. Utána a nyitott cellavégeket le kell zárni a végzáró szalagokkal. A polikarbonát lemez fal felé eső (felső) oldalára párazáró szalagot, a lemez alsó, esőcsatorna felőli oldalára páraáteresztő szalagot ragasztunk, hogy a lemez belsejében lévő cellák bepárásodását megelőzzük. Ívelt tető esetén a lemez mindkét végére páraáteresztő szalagot kell ragasztani. A cellák lezárása előtt mindenféleképpen el kell távolítani (ki kell levegőztetni, szárítani) a cellákban esetleg előforduló nedvességet, csapadékot!
A tető, illetve a lemezek nagyságától függően a végzáró profilokat (alu vagy polikarbonát) felrakás előtt vagy már a tartószerkezeten lehet felhelyezni a helyükre. Alu profilok esetén felülre a sima “U” profil (a párazáró szalag fölé), alulra minden esetben (a páraáteresztő szalag fölé) a vízorros “U” profil kerül. A vízorros U profilt a leszorító alumíniumprofil szorítja majd le. A polikarbonát “U” profil csak a lemez felső élére rakható, a párazáró szalag fölé.
Alu “U” profil sima és vízorros az alábbi hosszokban kapható:
2130 mm, 3200 mm, 4260 mm és 6400 mm.
Polikarbonát “U” profil kapható hossza: 2100 mm

Szereléskor ne lépjünk a lemezre a szelemenek között, mert nem bírja el egy ember súlyát. Nagy szélben ne szereljünk.
A lemezek mindkét oldalán megtalálható védőfóliát csak a felrakás után, már a kész tetőről kell eltávolítani, mert addig védi a lemezeket a sérülésektől. A leszorítások, toldások helyén csak annyira kell felhajtani a fóliát, hogy az ne kerüljön beszorításra.
A polikarbonát lapok toldásához használhatunk polikarbonát “H” toldó profilt is, amely 6000 mm-es szálhosszúságban vásárolható meg.

5. Utólagos kezelés, tisztítás:

A MULTICLEAR üregkamrás polikarbonát lemezek semmilyen utólagos kezelést nem igényelnek. Tisztítani csak nedves, puha ronggyal javasoljuk. Amennyiben az előírt minimális lejtéssel építik be a lemezeket, a ráeső nagyobb intenzitású csapadék lemoshatja a felülről rákerülő szennyeződéseket.

Jellemző beépítési csomópontok:

Vegye fel velünk a kapcsolatot!